Новини

Кюстендилският цигулар Максимилиан Янков с първо място на Международен конкурс

Той извоюва и наградата „Солист", за музикалната школа при читалище „Братство”.
Завърши 17-тия Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, който се проведе от 28-ми до 30-ти април 2023 г. в гр. Перник.
Талантливият цигулар Максимилиан Янков с преподавател Роза Мирчева, спечели първа награда на Международния конкурс за млади изпълнители на класически инструменти и наградата „СОЛИСТ” на Камерния оркестър „ОРФЕЙ” - гр. Перник.

В тазгодишното издание на конкурса, взеха участие 195 изпълнители, разделени в две категории: категория „А” - за любители и „Б” - за участници от музикални училища, включени в три раздела:
•    струнни инструменти;
•    пиано и акордеон;
•    духови и ударни инструменти.
В конкурса се включиха изпълнители от градовете Перник, София, Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Бургас, Казанлък, Враца, Добрич, Асеновград, Петрич, Стара Загора, Велико Търново и Копривщица. Освен тях, участие в конкурса взеха и млади музиканти от Република Северна Македония.
Преподавателят по цигулка Роза Мирчева благодари на своя талантлив ученик Максимилиан, за неговото трудолюбие и постоянство, както и за двете високи награди, които заслужено спечели. Тя благодари също така, и на председателя на читалище „Братство 1869” Иван Андонов, за подкрепата, за чудесната колегиална атмосфера, за многобройните творчески изяви и академии, където учениците показват и затвърдяват своя талант.
Маестро Роза Мирчева отправи благодарности и към г-жа Бл. Танева и г-жа В. Тодорова - преподаватели в НМУ „Л. Пипков", на преподавателката по пиано г-жа Красимира Матуска, за съвместната им работа, и на всеотдайните родители Деси и Милен Янкови!

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)