Новини

УНИЦЕФ СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА ДИГИТАЛНА ГРАМОТНОСТ – „НОВО ПОКОЛЕНИЕ С КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ”

Дигиталният компас Cyber Survivor ще помага на децата и младите хора да сърфират безопасно и да развиват потенциала си.
Дигиталната грамотност има ключово значение в съвременния свят. Вижте какво точно представлява тя:
Набор от знания, умения, нагласи и ценности, които дават възможност на деца и млади хора уверено и автономно да играят, да учат, да общуват, да участват в граждански инициативи в глобалния дигитален свят, като едновременно с това бъдат в безопасност и овластени по начин, подходящ за тяхната възраст, култура и среда.

Децата и младежите трябва да могат да използват и разбират технологиите, да търсят и управляват информация, да общуват, да си сътрудничат, да създават и споделят съдържание, да изграждат знания и умения, и да решават проблеми безопасно, критично и етично.
Заедно с младежите ще създадем компас за дигитална грамотност „Cyber Survivor“, който ще помогне на новото поколение да развие умения за критично мислене, които да са им полезни във всеки аспект на живота в 21 век.
През 2020 г. УНИЦЕФ организира първия по рода си хакатон, който дава възможност на младежите да предложат свои решения за медийна грамотност и онлайн безопасност.
Проблемите, на които се натъкват днешните деца и младежи, са предимно онлайн, затова и решенията им трябва да са онлайн. УНИЦЕФ чува гласа на тийнейджърите в България и заедно с партньори има амбицията да реализира тяхната собствена визия за безопасност и разгръщане на потенциала онлайн. Следваме принципа: „Нищо за нас, без нас“.
Затова вижте и Вие идеите на самите младежи за това как да се превърнат в поколение с критично мислене, като изградят умения и помагат на връстниците си и на цялото общество да намали рисковете онлайн, а да увеличи възможностите за развитие.
За повече информация от УНИЦЕФ БЪЛГАРИЯ.

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)