Новини

МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС „ПАУТАЛИЯ” - 2016!

Музикалният форум ще се проведе от 1 до 3 юли 2016 г. в гр. Кюстендил.  Организатори на събитието са - Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерство на културата на Република България читалище „Пробуда 1961”, Информационен център Европа Директно – Кюстендил и Младежки информационно-консултантски център – Кюстендил и се провежда под патронажа на кмета на гр. Кюстендил - г-н Петър Паунов.

Този конкурс се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.
Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България.
В категорията индивидуални изпълнители по народно пеене от 15 до 17 годишна възраст ще бъдат присъдени 3 едногодишни стипендии. Ще бъдат присъдени и 2 еднократни стипендии от 500 лв., осигурени от Фондация „Проф. Кирил Стефанов” за двама индивидуални изпълнители по народно пеене от 13 до 14 годишна възраст. Съюзът на българските музикални и танцови дейци ще присъди и награди за най-успешните педагози на конкурса.
Официалното откриване е на 1 юли от 11:00 ч. на сцена „Арката” пл. „Велбъжд”.
Тази година заявки за участие в конкурса са подали над 2100 участници от България и Македония.

В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното и танцовото изкуство в България като народната певица Олга Борисова – солистка на „Мистерията на българските гласове", Почетен гражданин на гр. Кюстендил, д-р Бинка Добрева – преподавател в Югозападен Университет „Неофит Рилски" – Благоевград, солистка в „Мистерията на българските гласове", Десислава Димчева – народна певица и преподавател, гр. Благоевград, Валери Димчев – музикант и композитор, преподавател по тамбура, гр. Благоевград, доц. д-р Георги Петков - преподавател в НМУ „Л. Пипков" и НБУ гр. София, диригент и композитор, д-р Маргарита Кръстева – хореограф и гл. ас. в Департамент „Музика” в НБУ гр. София, Ралица Базайтова - Министерство на културата на Р. България, Стойка Германова – народна певица, солистка на Ансамбъл „Пирин" и др.

Конкурсните дни от 1 до 3 юли ще протекат, както следва:
1 юли  / петък /  2016 г.:
11:00 - 13:30 ч. – Тържествено откриване и конкурсна програма              
                              сцена „Арката”, пл. “Велбъжд”
17:00 - 21:00 ч. – Конкурсна програма - сцена „Арката”, пл. “Велбъжд”

2 юли  / събота/  2016 г.
9:00 – 21:00 ч. -  Конкурсна програма - сцена „Арката”, пл. “Велбъжд”
21:00 ч. – Рецитал на Слава Соколова и Илиян Михов – Баровеца
                 сцена „Арката”, пл. “Велбъжд                                                                       

3 юли  / неделя /  2016 г.
9:00 – 20:30 ч.  -  Конкурсна програма - сцена „Арката”, пл. “Велбъжд” 
20:30 ч . – Тържествено закриване на конкурса

При лошо време Фолклорният конкурс ще се проведе в Голямата зала на читалище „Братство 1869”.

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)