Новини

20 ЮНИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА БЕЖАНЦИТЕ

20 юни е Световният ден на бежанеца. Почитаме силата и издръжливостта на повече от 45 милиона хора около света, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения, съобщават от агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН).
Множеството бежански кризи са накарали рекорден брой хора да напуснат домовете си и въпреки това рядко се сещаме за човешките последици от войните в Сирия, Мали, Южен Судан и ДРК. На 20 и 21 юни от 21.30 ч., ВКБООН ще прожектира „Светилище и подкрепа".

Това е мултимедийна арт инсталация, която се прожектира направо върху фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий". „Светилище и подкрепа" днес ще се прожектира в Ню Йорк, Рим, Милано, Бейрут, Будапеща, Варшава, Прага, Букурещ и Любляна върху обществени сгради и места за поклонение.
Катедрала "Свети Йоан Божествени" в Манхатън, Университета "Чарлз" в Прага и Полската Академия на науките са част от сградите, селектирани за инициативата. Партньори в проекта са и носещата награда „Пулицър" Линдзи Аддарио, Маркус Блийсдейл, Паула Бронщайн, Хелън Кокс, Рон Хавив, Джеймс Уитлоу Делани и режисьорът Марен Уикуайър.
От 10 сутринта на 20 юни, Световният ден на бежанеца, под егидата на вицепрезидента на България, Маргарита Попова, Комисията за предоставяне на убежища организира конференция на тема „Националната система за закрила в Република България."
Привеждайки събитията за тазгодишната кампания към своя край е мултикултурно обществено мероприятие. То ще се проведе в Южен парк София, от 10 сутринта, на 22 юни. Там бежанци и търсещи убежище ще представят своите култури и таланти. На него ще присъстват представители на бежанските и мигрантски общности в България, които в специални шатри ще представят културата, изкуството и бита на своите народи, както и ръчно изработени произведения на изкуството. На специалната сцена бежанците ще танцуват национални танци и ще пеят характерни за страните си песни. В концерта ще участват и деца-бежанци и танцов състав от Националния дворец на децата.
Предвидена е богата музикална програма с участието на известни наши състави и изпълнители – Коцето Калки, Теди Георгиев и Ева, Петя Буюклиева, Боби Шоу и Шехеразада и др. За децата са подготвени занимателни игри и състезания.
Събитието в Южен парк София се организира от Български червен кръст по проект на ВКБООН и в партньорство с Държавната агенция за бежанците и Съвета на жените бежанки в България.
Тази година кампанията им цели да подчертае разрушителният отпечатък на войната върху семейството. Кампанията „1 семейство" цели да припомни на хората, около света, че жертвите на войните са и майки, бащи, синове, дъщери и че дори 1 разделено семейство от военен конфликт е прекалено много.
ВКБООН работи върху кампанията с известни фотографи в България и по целия свят, да състави единствен по рода си проект наречен „Най-важното нещо." Чрез думи и снимки, проектът разкрива сърцераздирателните решения, които бежанските семейства трябва да вземат, когато са принудени да напуснат домовете си. Изображенията ни изпращат на мъчително пътуване, показващо какви вещи семействата взимат със себе си и как се борят за оцеляване.
На Световния ден на бежанеца, ВКБООН моли обществеността на премине през същото рисково пътуване, и дори и за момент, да се замисли какво биха взели със себе си, ако им се наложи да напуснат принудително домовете си. Всеки може да качи своя снимка с избрания от тях предмет, или да сподели проекта във facebook чрез страницата за световния ден на бежанеца www.unhcr.bg/1semeystvo.
Ежегодното отбелязване включва различни събития в повече от 100 държави, включително в България, в които участват държавни служители, НПО и хуманитарни работници, известни личности, граждани и самите бежанци.

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)