Новини

ДВАМА БЪЛГАРИ СА ЛАУРЕАТИ НА НАГРАДАТА ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИН НА ЕП ЗА 2016 Г.

Мариана Пенчева, номинирана от Георги Пирински (С&Д), и Иван Николов, номиниран от д-р Андрей Ковачев (ЕНП), са сред 50-те лауреати за Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. Лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония през есента в София, организирана от Информационното бюро на ЕП в партньорство с Народното събрание. Те ще участват също така и в общоевропейската церемония, посветена на Гражданската награда на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел на 12 и 13 октомври 2016 г.


Селекцията на 50-те лауреати беше извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом (С&Д). В него участваха още заместник-председателите на ЕП Илдико Гал-Пелц (ЕНП), Анели Ятенмяки (АЛДЕ), Димитриос Пападимулис (ЕОЛ/СЗЛ) и бившият председател на ЕП Енрике Барон (С&Д). Те направиха своя избор, след като българското национално жури в състав Владимир Уручев (ЕНП), Илияна Йотова (С&Д), Илхан Кючук (АЛДЕ) и Ангел Джамбазки (ЕКР) класираха двете български номинации.
Лауреатите
Георги Пирински (С&Д) предложи Мариана Пенчева със следните аргументи:
„Тази история започва със затварянето на Основно училище „Васил Априлов“ с функциониращ към него пансион в село Гостилица, община Дряново, България, в края на учебната 2014―2015 година. Въпреки многото усилия да се спаси училището, поради финансови причини и заради оптимизацията на училищната мрежа училището затваря врати. Семействата на децата не могат да поемат грижите за тях и съдбата им остава неясна. Учителката Мариана Пенчева, която работи през последните 4 години в училището, решава да им даде шанс за образование и нормално детство и така настанява всичките 9 деца при себе си, в апартамента, където живее, в град Велико Търново. Мариана учи „своите“ момчета и момичета, че на първо място стои това да бъдеш Човек, да постъпваш правилно, да помагаш, да подаваш ръка в нужда, да си верен приятел, да цениш семейството, да бъдеш морален и всеотдаен.“
В рецензията си журито определя Мариана Пенчева като светъл пример на млад човек, който успява да обучава млади хора със собствени средства в едно трудно време. Постъпката ѝ се категоризира като героичен акт.
Иван Николов е предложен от д-р Андрей Ковачев (ЕНП) със следните аргументи:
„Иван Николов е български поет, публицист и общественик, председател на българския Културно-информационен център „Босилеград“. Той е сред най-активните защитници на правата на българите в Западните покрайнини, насърчава доброто взаимно разбирателство и е сред най-пламенните застъпници за интеграцията на Сърбия в ЕС, както и за цялостното европеизиране на страната. Роден е на 14 март 1959 г. в село Ресен, община Босилеград, Западните покрайнини, днешна Сърбия. Следва право и още като студент се обявява против асимилаторската политика на режима на Тито спрямо българите в тогавашна СФРЮ и се доказва като пламенен защитник на европейските ценности. Откроява се като дисидент срещу комунистическия режим, бори се за присъединяването на Сърбия към семейството на Европейските демокрации. След 1990 година е един от идейните творци на Демократичния съюз на българите в Югославия.“
Журито отличава приноса на Иван Николов за създаването на по-тясна интеграция през международните граници, като същевременно не губи фокуса върху опазването и популяризирането на богатото българско културно многообразие.
Наградата за европейски гражданин на ЕП
От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение.
Досегашните лауреати на Гражданската награда на ЕП от България:
2015 г. – Народно читалище „Бъдеще сега 2006“;
2014 г. – Младите доброволци от Варна и Христо Христов;
2013 г. – Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски;
2012 г. – Петър Петров.

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)