Новини

КАМПАНИЯТА “КНИГИ ЗА СМЕТ" И В КЮСТЕНДИЛ

Инициативата обединява любовта към четенето и отговорното отношение към околната среда.
Инициативата „Книги за смет" се провежда за четвърта поредна година. Освен в София до края на май тя ще се проведе в Бургас, Велико Търново и Плевен и за пръв път - в Кюстендил - на 22 май на централния площад. Тази година срещу килограм пластмасови отпадъци всеки може да вземе книга по желание.
Организатори на инициативата са издателство Smart Books и фондация „Credo Bonum”.

Предлагат се няколко нови заглавия, отпечатани специално за целта. Организаторите, заедно със своите партньори, добавят към селекцията произведенията „Макс и Мориц", „Тайната градина" и „Война на световете".
Както и на предишните издания в пунктовете по градовете се приемат само пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, растителни масла, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки.
Найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, каси, стари пластмасови детски играчки също са сред списъка с пластмасови изделия, за които ще може да получите книга. Всички отпадъци трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Събраните пластмасови изделия ще бъдат подложени на вторично сортиране, след което ще бъдат рециклирани, за да влязат отново в битовия свят.
Само през изминалата година кампанията реализира събирането и преработването на над 14 тона пластмаса, като в замяна раздаде над 11 000 книги на участниците.
Всички отпадъци трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.
Събраните пластмасови изделия ще бъдат подложени на вторично сортиране, след което ще бъдат рециклирани, за да влязат отново в бита.
За сравнение - според изследванията, спестената енергия от рециклирането на една единствена бутилка може да захрани компютър за около 25 минути.
За подробности около тазгодишната инициатива, като списък с градовете-участници, места и часове на провеждане, може да следите във фейсбук страницата на кампанията:
https://www.facebook.com/knigizasmet

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)