Новини

МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВЕЖДИ РАШИДОВ: АЗ И МОЯТ ЕКИП РАБОТИМ ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА ЧИТАЛИЩАТА В СТРАНАТА

Аз и моят екип работим за просперитета на читалищата в страната. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на тържественото заседание на Националния комитет за отбелязването на „160 години общонародно читалищно дело”. Вежди Рашидов заяви, че участва в събитието не само като министър на културата и председател на Общонационалния комитет на честването, но и като човек, милеещ за българската култура и съпричастен с всичките й проблеми, включително тези на читалището.

„Искам да ви благодаря за високата чест, с която ме удостоихте, като ми предложихте да оглавя организационния комитет за отбелязването на това знаменателно събитие. Това е отговорност, която аз с ясното съзнание поемам, както и с желанието и вътрешната нагласа да работя в тази насока“, отбеляза културният министър. По думите му, през всички тези 160 години народните читалища са се откроили като един от основните стожери на културния и обществен живот на нацията. „Тук именно се наблюдава онзи дълбок по своята същност български дух на просвета, на култура на самоусъвършенстване, който през годините е движел България напред“, посочи министър Рашидов. „Много хора се питат с какво българското читалище е толкова дълбоко вкоренено в народопсихологията и защо българинът така го почита. Отговорът е много прост - защото е институция, създадена от самия народ, олицетворяваща неговото желание за творчество, за удовлетворяване не само на културните му, но и на общочовешките му стремежи“, коментира той. Министър Рашидов добави, че именно от читалището тръгва и развитието на библиотечното и музейното дело, на театъра, на музиката, на танците. „От читалищните зали и сцени своя творчески път са започнали големи българи, изключително големи български таланти“, заяви той. „Искам да ви уверя, че аз и екипът ми работим за просперитета на читалищата в страната“, каза още Рашидов, като пожела успех на всички инициативи, които ще ознаменуват отбелязването на „160 години общонародно читалищно дело”.
Проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, заяви, че първото заседание на Общонационалния комитет за отбелязването на „160 години общонародно читалищно дело“ не случайно се провежда в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Той припомни, че именно тук през 1927 година се състои първото обсъждане на читалищния закон, приет по-късно, който е плод на колективни усилия на много интелектуалци.

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)