Новини

БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ ПОБЕДИХА В СЪСТЕЗАНИЕ ПО РОБОТИКА НАД 20 ЕВРОПЕЙСКИ УНИВЕРСИТЕТА

Български студенти от Техническия университет в София станаха първи сред 25 отбора от 20 европейски университета на състезание по роботика. Престижният конкурс "MCU Car Rally" е за инженери и компютърни програмисти. Регламентът изисква да конструираш най-бързата количка, която да се движи сама.
Европейското рали за автомобили, управлявани от микрокомпютър, е състезание между студенти от цяла Европа, които се събират на едно място, за да тестват уменията си в хардуер и софтуер, дизайн и работа в екип за създаване на роботизирани състезателни автомобили.

Организатор на събитието е фирма Renesas – утвърден производител в световен мащаб на микроконтролери, която насърчава развитието на екологично чисти автомобили с образователна цел за инженери.
Освен победителите, България имаше още един представител на надпреварата. Това бе отборът на технологичното училище „Електронни системи” към ТУ-София. В крайна сметка гимназистите с кола „Стела” заеха престижното шесто място в крайното класиране, като отстраниха и миналогодишния шампион от Германия.
 „Имаш писта дълга към 66 метра. Пускаш на 3 обиколки да завъртиш и първите 8 от тези 3 обиколки се класират за самия финал. На самия финал имаш вече 5 обиколки, които да завъртиш”, обясни пред bTV Алтимир Симеонов, главен асистент в Техническия университет-София.
Хайтек болидът се движи сам с помощта на 4 батерии и сензорна платка, като „опипва” пистата. Отборът е разделен на две - едните се грижат за конструкцията на количката, а другите за софтуера и програмите, с които се движи. С „душата” на количката се занимават Филип Алендаров и Христо Петранов.
„Най-трудното в началото беше да направим колата да завива. Ние сме вложили няколко доста малки, но добри хитринки, понеже колата се движи с електрически двигатели ние използваме техният въртящ момент изцяло, което ни гарантира доста голямо ускорение и бързо достигане на оптимална скорост”, заяви и Христо Петранов.
В крайна сметка резултатът е налице. Нашите студенти побеждават 25 отбора от 20 европейски университета. Количката им е с 6 секунди по-бърза от втория. Още отсега и двата отбора започват подготовка за следващата година.

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)