Новини

БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕТЕНДЕНТ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА МЛАДЕЖКА НАГРАДА „КАРЛ ВЕЛИКИ“ ЗА 2016 Г. Е ПРОЕКТЪТ „НОЩТА НА СЕДЕМТЕ АНТЕНИ“

Проектът „Нощта на седемте антени“ (Night of the Seven Antennae) ще представя България на общоевропейския конкурс за младежката награда „Карл Велики“ за 2016 г. Национално жури избра проекта, осъществен от екипа на AEGEE Sofia, за национален победител в деветото ежегодно издание на наградата. „Нощта на седемте антени“ е проект, който обединява седем събития, проведени едновременно на седем различни места в Европейския съюз и съседните му държави.

С „Нощта на седемте антени“ е националният победител в надпреварата за европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2016 г. Българско жури, съставено от членовете на ЕП Ева Паунова (ЕНП), Светослав Малинов (ЕНП), Момчил Неков (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР) и Александър Иванов от Националния младежки форум, избира между 8 подадени проекта в сериозна конкуренция. Членовете на журито бяха единодушни, че проектът в най-голяма степен отговаря на целите и критериите на наградата. Според тях той насърчава разбирателството между народите и улеснява обмена на идеи между младежи от различни държави по света. Проектът показва, че „не съществуват граници за мотивирани хора с интересна идея“.
„Международна седмица България“ (International Week Bulgaria) печели първо място през 2012, 2013 и 2015 г. През 2014 г. национален победител за България пък беше проектът „Единство в различията 2013“ (Meeting Diversity 2013) на AIESEC България.
Нощта на седемте антени
„Нощта на седемте антени“ е проект, който обединява седем събития, проведени едновременно на седем различни места в Европейския съюз и съседните му държави. Участниците от различните градове се „срещат“ чрез непрекъснато петчасово излъчване на живо на 18 април 2015 г., по време на което получават възможност да споделят своите наблюдения от предхождащите ги тридневни конференции по места на тема „Европа у мен – аз в Европа“. Темата на конференцията през април 2015 г. в София е „Европа се нуждае от теб!“. В София се събират редица български младежки организации, младежи от цяла Европа, неформални групи. Те имат възможност в рамките на 3 дни да говорят за света, в който живеят, както и да споделят към каква Европа се стремят.
Проектът пресъздава легендарната конференция „Нощта на Европа“ от 1986 г., когато се излъчва на живо между шестте основаващи града на Европейския студентски форум (AEGEE) с централно събитие в Брюксел. Дискутират се теми като „Европа се нуждае от младежта!“, „Стара Европа, нова Европа“, „Състоянието на (нашата) демокрация“ и „Мобилността и Европа без граници“, а участниците имат възможност да обменят идеи помежду си посредством връзка на живо между шестте събития.
Европейска младежка награда „Карл Велики“
Наградата „Карл Велики“ за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“, се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света; да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да служат като модел за младежите, които живеят в Европа, и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.
Европейско жури, съставено от трима членове на Европейския парламент, председателя на Европейския парламент и четирима представители от Фондацията за международната награда „Карл Велики“, ще изберат до 7 април 2016 г. победителя измежду предложените от националните журита 28 проекта. Наградата за най-добър проект е 5 000 евро, втората награда е 3 000 евро и третата награда е 2 000 евро. Представителите на 28-те избрани национални проекти ще бъдат поканени на церемонията по връчване на наградите в гр. Аахен, Германия на 3 май 2016 г.
Подробности могат да бъдат намерени на сайта на наградата http://www.charlemagneyouthprize.eu
Победителите през 2015 г.
Люксембургският проект в Twitter – @RealTimeWW1 получи първа награда на церемонията по връчването на Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2015 г. в Университета в Аахен на 12 май 2015 г. Втората награда отиде при проекта Fronterras – European (border) line (Франция), а трета награда си поделиха Social Soccer Cup (Австрия), Entrepreneurship, the Solution against Unemployment (Кипър) и Infoactualidad (Испания).
 

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)