Новини

УЧЕНИЦИ ОТ КЮСТЕНДИЛ И ДУПНИЦА СА СРЕД НАГРАДЕНИТЕ В КОНКУРСА "ЕВРОПЕЙСКО МЕЖДУЧАСИЕ"

Трима ученици от Кюстендил и един от Дупница са сред 27-те победители в конкурса за есе "Европейско междучасие", организиран от евродепутатът Светослав Малинов.
Това са:
- Виктория Дъбовска - ПГИМ „Йордан Захариев" гр. Кюстендил
- Вяра Илиева - СОУ „Паисий Хилендарски" гр. Дупница
- Георги Христов - ЕГ „Петър Берон" гр. Кюстендил
- Михаил Димитров - ПМГ „Емануил Иванов" гр. Кюстендил
В конкурса взеха участие над 150 младежи от 23 гимназии в страната, на тема "В каква Европа искам да живея след пет години?". Наградата е посещение на Европейския парламент, което ще бъде през месец март.


Инициативата „Европейско междучасие“ е част от ангажимента на Аблександър Малинов за гражданското образование и превръщането му в задължителен предмет в средните училища в България.
То трябва да даде на нашите деца основни познания за работата и взаимодействието на институциите, за нормотворчеството  и прилагането на законите, както и за мястото и ролята на всеки гражданин в една демократична система.  Задължителният час по „гражданско общество“ ще направи младите хора по-подготвени и ще им позволи да правят информиран избор в различни ситуации.
Всяко училище, което участва в програмата, ще получи специално разработени учебни помагала, даващи знания за Европейския съюз и за основните понятия в теория на демокрацията.
Инициативата "Европейско междучасие" продължава и през 2016 г. в различни гимназии в България.

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)