Новини

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКО ДЪРВО НА ГОДИНАТА 2016

Дъбът от Дунавския парк в Силистра е българският претендент за титлата.
Включете се в гласуването в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016”,  чиито организатори са Асоциация „Партньорство за околна среда” в Брюксел. Тази година в надпреварата участват петнадесет разкошни дървета от петнадесет страни. България е представена от дъба от Дунавския парк в Силистра, който спечели националния конкурс „Дърво с корен 2015”, организиран от Фондация „ЕкоОбщност” през декември миналата година.


Гласуването ще продължи до последния ден на февруари на www.treeoftheyear.org, където всеки може да даде своя глас и да подкрепи желаното дърво в борбата му за титлата „Европейско дърво на годината 2016”. Очертава се напрегната надпревара сред 15-те кандидати от Англия, Белгия, България, Германия, Естония, Ирландия, Испания, Полша, Северна Ирландия, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия.
„Обръщаме голямо внимание на социалното и екологично влияние на конкурса. Затова тази година представяме и възможността за индивидуални дарения, които да помогнат в защитата на европейските дървета, като насърчаваме хората да мислят за всяко тяхно дарение като прегръдка на дърво”, казва Михал Весели, управляващ директор на Асоциация „Партньорство за околна среда”.
Тази година към инициативата се присъединиха със свои представители две нови държави – Германия и Северна Ирландия. Германското предложение е впечатляваща липа, под която ежегодно се обявява местният „крал на стрелците”. Дървото от Северна Ирландия е исторически символ на мира и възпоминанието за жертвите от Втората световна война.
Беси Спейт, главен управител на „Уудланд тръст”, организатор на „Дърво на годината” за Британските острови, споделя: „Конкурсът „Дърво на годината” свързва хората с тяхното наследство и показва, че хората в цяла Европа обичат дърветата. Всички значими дървета трябва да бъдат защитени, за да могат бъдещите поколения да продължават да им се наслаждават.”
За повече информация за „Европейско дърво на годината”: www.treeoftheyear.org
Снимки на финалистите: www.treeoftheyear.org/Pro-media.aspx

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)