Новини

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ПРЕДЛОЖИ НА ООН НОВ ГЛОБАЛЕН МОДЕЛ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ХУМАНИТАРНАТА ПОМОЩ В СВЕТА

Нов глобален модел на финансиране на хуманитарната помощ в света предложи Работна група на високо равнище на ООН, ръководена от заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Г-жа Георгиева представи доклада по темата на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в неделя в Дубай. През май 2015 г. той възложи на експертите да потърсят системни решения за затваряне на огромната дупка във финансирането на хуманитарната помощ, която в момента възлиза на 15 милиарда долара.

"Това е проблем, който при наличие на добра политическа воля, може да бъде решен. В този наш богат свят никой не бива да умира или да живее в унижение заради липса на пари", каза г-жа Георгиева при представянето на доклада. Според нея подпомагането на хора в нужда е не само морално задължение, но също е в интерес на отделните държави, тъй като нестабилността в един регион може да има глобални последици.
Работната група предлага да се разшири базата за финансиране на хуманитарната помощ,  вместо да се разчита на малък брой дарители, и да се подобри ефикасността и прозрачността в дейността на хуманитарните организации.
Докладът ще бъде обсъден на първата световна хуманитарна среща на високо равнище, която ще се състои през май в Истанбул.
Кристалина Георгиева е съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ заедно със султана на Перак, Малайзия, Назрин Шах.
Европейският съюз и страните-членки са най-големият донор на хуманитарна помощ в света.
 (Портал Европа)

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)