Новини

ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА НАГРАДА КАРЛ ВЕЛИКИ 2016

Състезанието за награда "Карл Велики" за младежи за 2016 г. започна на 15 октомври. Наградата ще бъде връчена за девета поредна година на младежи, които разработват проекти, свързани със сближаване на хора от европейските държави. Крайният срок за подаване на документи е 25 януари 2016 г.
Наградата "Карл Велики" за младежи се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за наградата "Карл Велики" в гр. Аахен (Германия) и се присъжда всяка година за проекти на хора на възраст между 16 и 30 години.
Печелившият проект трябва да дава пример на младите хора, живеещи в Европа и да предлага практически примери за съжителството на европейците в една общност.

Предишни победители в състезанието са били програми за младежки обмен, както и артистични и интернет проекти с общоевропейско измерение.
Награден фонд от 10 000 евро
Трите печеливши проекта (избрани сред 28-те проекта, номинирани от национално жури във всяка страна членка) ще бъдат наградени съответно с 5 000, 3 000 и 2 000 евро за първо, второ и трето място. Техни представители ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент в Брюксел или Страсбург през есента.
Представители на 28-те национални победители ще бъдат поканени да присъстват на церемонията по връчването на европейската младежка награда "Карл Велики" на 3 май 2016 г., а също и на церемонията по връчване на Международната награда "Карл Велики", като за целта ще прекарат четири дни в Аахен през май 2016 г.
Победителите през 2015
@RealTime WW1, Туитър проект от Люксембург, получи първа награда на церемонията по връчването на европейската младежка награда "Карл Велики" в Аахенския университет на 12 май 2015 г. Втора награда взе Fronterras-European (border) line project от Франция, а трето място бе поделено между Social Soccer Cup (Австрия), Entrepreneurship, the Solution against Unemployment (Кипър) и Infoactualidad (Испания).
Представители на спечелилите проекти бяха поканени в Брюксел, за да се срещнат с членове на Европейския парламент на 14 и 15 октомври 2015 г.
Важни дати:
Начало на състезанието и на подаването на документи онлайн: 15 октомври 2015 г.
Краен срок за кандидатстване: 25 януари 2016 г.
Избиране на 28-те проекта от националното жури на всяка държава членка: 11 март 2016 г.
Избиране на трите печеливши проекта от европейското жури: 7 април 2016 г.
Церемония по връчване на наградата в Аахен: 3 май 2016 г.

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)