Новини

ПРЕДСТАВИТЕЛ НА МОС - КЮСТЕНДИЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В СЕСИЯТА НА КОНГРЕСА ЗА РЕГИОНАЛНИ И МЕСТНИ ВЛАСТИ В СТРАСБУРГ

От 20 до 22 октомври 2015г. в Страсбург, се проведе 29-тата сесия на Конгреса за регионални и местни власти към Съвета на Европа. В Двореца на Европа се събраха делегати от всички страни-членки на Съвета, за да дискутират както местни, така и засягащи цяла Европа проблеми и да търсят възможности за тяхното решение.
На тази сесия бяха поканени и 40 младежки делегати от страните-членки на Съвета, които имаха възможността да присъстват на всички срещи и заседания на Конгреса, както и да вземат активно участие в дебатите по дискутираните теми.


От България бе поканена студентката по право и член на Младежки общински съвет - Кюстендил, Джулия Андонова. Ето какви са нейните впечатления от сесията на Конгреса:
"За мен беше чест да бъда една от малкото поканени младежки делегати на 29-та сесия на Конгреса за регионални и местни власти. Радвам се, че имах възможността да представлявам страната ни пред Европа, тъй като българската делегация нямаше възможност да присъства. На сесията на Конгреса се дискутираха изключително важни теми, засягащи цяла Европа като - проблема с бежанците, атентатите в Турция, ситуацията в Украйна и иноваторската идея за правото на гласуване от 16 годишна възраст. Взех активно участие в дебатите, защото всеобщото ни мнение беше, че ако започнем да решаваме проблемите на местно ниво, то скоро ще има резултат и на глобално. Имах честта да се запозная и с президента на Конгреса – Жан-Клод Фрекон, от който останах с невероятни впечатления и отговорно мога да твърдя, че под негово ръководство Конгреса за регионалните и местни власти,  ефективно изпълнява своите функции на консултативен орган. Надявам се и за в бъдеще Конгреса на Европа да кани младежки делегати на своите заседания, и да им дава възможност да вземат участие в решаването на актуалните за цяла Европа проблеми, тъй като мотото на нас - младежките делегати, по време на Конгреса категорично беше "Младите не са проблема - младите са решението!"

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)