Новини

НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДАТА „САХАРОВ“ НА ЕП ЗА 2015 Г..

Номинациите за наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта за 2015 г. бяха представени официално на 28 септември в Европейския парламент. Депутати от комисиите по външни работи и развитие и от подкомисията по права на човека обосноваха подкрепата си за номинираните. Носителят на наградата ще бъде определен през октомври.

„Кандидатите тази година отразяват редица сложни проблеми: корупцията, злоупотребата с власт, свободата на мисълта и на изразяването, еманципацията на жените. Всички тези каузи са каузи, които считаме за изключително важни“, заяви Кристиян Дан Преда (ЕНП, Румъния) при откриването на заседанието.
Ето кои са номинираните и какво казаха депутатите в подкрепа на предложенията си:
1) Раиф Бадауи - блогър от Саудитска Арабия, автор на страницата „Свободни саудитски либерали“. Осъден на 10 години затвор, 1 000 удара с камшик и сериозна глоба за обида на ислямските ценности чрез публикации на сайта си. Номиниацията е направена от С&Д, ЕКР и Зелени/ЕСА.
2) Демократичната опозиция във Венецуела в лицето на политически затворници и „Кръгла маса за демократично единство“ (Mesa de la Unidad Democrática) – изборна коалиция, формирана през 2008 г. за обединение на опозицията. Номинацията е направена от ЕНП и от депутатите Фернандо Маура Барандиаран и Дита Харанзова.
3) Една Адан Исмаил – сомалийска активистка срещу гениталното осакатяване на жени и бивш министър, директор и основател на Родилната клиника „Една Адан“ в Харгейса, Сомалиленд (самообявила се държава и автономен регион в Сомалия). Номинацията е направена от ЕСПД.
4) Борис Немцов – руски политик, бивш заместник министър-председател и опозиционен водач, убит през февруари 2015 г. в Москва. Номинацията е направена от АЛДЕ.
5) Надя Савченко – украински военен пилот, член на Върховната Рада и на делегацията на Украйна към Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа. Пленена през юни 2014 г., незаконно отведена и държана в затвор в Русия. Номинацията е направена от ЕКР.
6) Трима души, направили публична информация за съмнителни действия: Едуард Сноудън – компютърен експерт, който е работил за американската Агенция за национална сигурност и изнася данни за нейната програма за масово следене; Антоан Делтур – служител на одиторската компания Price Waterhouse Coopers, разкрил данни за тайни данъчни постановления в полза на мултинационални компании в Люксембург; и Стефани Жибо, която разкрива избягване на данъци и пране на пари в швейцарската банка UBS. Номинацията е направена от ЕОЛ/СЗЛ.
Наградата „Сахаров“
Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе връчена на Денис Муквеге, гинеколог от Демократична република Конго, борещ се срещу използването на сексуално население като оръжие във военни конфликти.
Номинации могат да бъдат правени от отделна политическа група или от поне 40 депутати от различни групи в ЕП. Комисиите по външни работи и развитие в ЕП определят трима финалисти на база на номинациите, а след това лидерите на политическите групи в ЕП избират лауреата за годината.
Подробности ТУК

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)