Новини

ДО 1 ОКТОМВРИ МОЖЕ ДА СЕ КАНДИДАТСТВА ЗА НАГРАДАТА НА ЕС ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

До 1-ви октомври е отворена процедурата за кандидатстване за Наградата на Европейския съюз за културно наследство, "Europa Nostra", съобщава бюрото"Творческа Европа България".
Наградата е едно от най-престижните отличия в сферата на културното наследство. Връчва се съвместно от ЕС, в рамките на програма "Творческа Европа", и международната организация "Europa Nostra". Призът популяризира уменията и отдадеността на архитекти, експерти по културно наследство, доброволци, училища, местни общности, медии и притежатели на културни ценности.

Наградите се присъждат за изключителни постижения в следните четири категории:
- Консервация - за значими проекти в областта на консервацията и адаптирането на културно наследство;
- Проучване - за изследователски проекти, които имат осезаем ефект за опазването и популяризиране на културното наследство в Европа;
- Отдадена работа - за отделни личности или организации с доказан принос в областта на опазването и популяризирането на културното наследство на Европа.
- Образование, обучение и повишаване на обществената осведоменост – за успешни образователни инициативи в областта на материалното и нематериалното културно наследство.
През 2016 г. ще бъдат отличени до 30 проекта и инициативи, а до 7 ще получат Голяма награда на стойност 10 хиляди евро. Чрез електронно гласуване ще бъде определен носителят на Наградата на публиката.
Всички лауреати ще бъдат представени по време на специална церемония в Мадрид, Испания, през 2016 г.
Крайният срок за кандидатстване е 1-ви октомври 2015 г.
Повече информация и указания за кандидатстване може да намерите тук:www.europanostra.org/apply-for-an-award-2016

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)