Новини

ПЛОВДИВ - ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА ЗА 2019 Г.!

На 5 септември на официална церемония в зала „Средец“ в Министерство на културата председателят на международното жури Стийв Грийн обяви Пловдив за победител в надпреварата за престижната титла Европейска столица на културата сред останалите финалисти Варна, Велико Търново и София. За първи път в историята на инициативата България ще излъчи своя Европейска столица на културата през 2019 г. Номинацията на Пловдив ще бъде официално потвърдена  от Европейската комисия през май 2015 г.
Освен Пловдив още един италиански град ще получи престижната титла през 2019 г. Резултатът ще бъде обявен на 17 октомври, а за титлата се борят 6 кандидата: Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена.

За „Европейска столица на културата“
Инициативата „Европейска столица на културата” е най-престижната титла в областта на културата в Европа. Замислена е с цел да допринесе за сближаването на европейските народи. Решение за нейното реализиране е взето през юни 1985 г. от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз по инициатива на тогавашния легендарен министър на културата на Гърция Мелина Меркури. В периода след 1985 г. повече от 40 градa са избрани за титлата „Европейска столица на културата“ – от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто. През годините това събитие се доразвива, без да губи първоначалния си замисъл: да подчертава богатството и разнообразието на европейските култури и техните общи черти, да насърчава по-доброто взаимно опознаване между европейските граждани и да подхранва усещането за принадлежност към една и съща европейска общност.
Титлата се присъжда на даден град за определена година. Събитието може да донесе огромни ползи за градовете в културно, социално и икономическо отношение в рамките на самата година и след това. То е уникална възможност за обновяване на градовете, за промяна на представата за тях и за тяхното популяризиране в европейски и международен план.

 

 

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)