Новини

ЖАН-КЛОД ЮНКЕР ПРЕДСТАВИ ПРЕД ЕП СВОЯТА ПРОГРАМА

„Вие сте първият Европейски парламент, който има възможността да избере председател на Европейската комисия“, заяви Жан-Клод Юнкер по време на дебата с лидерите на парламентарните групи преди гласуването на неговата кандидатура. Членовете на ЕП аплодираха много от целите и приоритетите на Жан-Клод Юнкер.
В пленарната зала Юнкер представи програмата си за реформи и намеренията си да работи за социална пазарна икономика, които предвиждат отпускането 300 милиарда евро за мерки за насърчаване на растежа, заетостта и конкурентоспособността. Той съобщи и идеите си за това как процесът на взимане на решения от Тройката (ЕК, ЕЦБ, МВФ) да стане по-демократичен и как да се увеличи гъвкавостта в Пакта за стабилност и растеж и подчерта намеренията си за създаване на европейска енергиен съюз.

Във връзка с отношенията между ЕК и ЕП и възстановяването на доверието на гражданите в европейските институции, Юнкер заяви: „Нека да видим какво можем да постигнем на практика и нека не занимаваме нашите граждани с междуинституционални спорове. Нека се противопоставим на обвиненията към Брюксел за всичко, което не се развива според очакванията. Ако кажете „да“ в Брюксел, не казвайте „не“ другаде. Трябва да играем като отбор, така както го изисква и принципът за вземане на решения на Общността.“ „Не трябва да европеизираме всеки малък проблем в ЕС, а трябва да се съсредоточим върху най сериозните проблеми“, допълни той.
От името на парламентарната група на ЕП, Манфред Вебер заяви: „Днес е добър ден за Европа, тъй като ЕС стана по-демократичен. За първи път гласоподавателите участваха при взимането на решение за това кой да е начело на Европейската комисия и каква да е неговата политическа ориентация. „Жан-Клод Юнкер е най-подходящият човек за поста в най-подходящото време, един човек, който ще работи за постигането на консенсус на европейско равнище“, добави той. Вебер посочи и четирите приоритета на ЕНП за следващия мандат на Европейската комисия: растеж, валутна стабилност, повече уважение към дейността на националните парламенти и ЕС гледащ извън пределите на своите граници.
От името на парламентарната група на С&Д, Джани Питела заяви: „Едно от нещата, които научихме от кризата, беше, че всички правила трябва да се прилагат, но в услуга на гражданите. Научихме и че имаме нужда от повече демокрация.“ Към Юнкер той се обърна с думите: „Ние Ви подкрепяме, защото вярваме, че сте научили тези уроци, особено относно нуждата от повече демокрация, но нашата подкрепа не е безусловна и има неща, за които ние ще продължим непреклонно да настояваме.“ „Трябва да се постигне подходящ баланс между финансовата стабилност и необходимостта от инвестиции, имаме нужда от повече инвестиции за растеж и заетост, по-социална Европа и повече солидарност, особено по въпросите на имиграцията“, добави Питела.
"Европейските избори трябваше да сложат край на всички задкулисни сделки, но в действителност поставиха основата за сключването на нови“, заяви от името на групата на Европейските консерватори и реформисти Сайед Камал, обяснявайки защо председателстваната от него група няма да подкрепи кандидатурата на Юнкер. „Ние не вярваме, че Вие сте подходящият човек да застане начело на Европа в следващите години“, обърна се той към Юнкер.
„Европа се нуждае от лидер, който да гледа напред, а не назад“, подчерта Кемал и добави, че новото ръководство трябва да работи за постигането на единен пазар, отговарящ на нуждите на новото време, за създаването на повече свързани помежду си енергийни източници и да преговаря за по-прозрачни търговски споразумения през следващите години.
От името на групата на АЛДЕ (Белгия), Ги Верхофстад заяви, че гласуването за  Юнкер е като вот едновременно за икономии и растеж. „Надявам се и на двете, защото без фискална дисциплина няма растеж. Ние обаче трябва да отидем отвъд фискалната дисциплина и да насърчим растежа, с конкретни мерки“, заяви Верхофстад, които също така подчерта, че „спазването на основните права е от ключово значение. Това не подлежи на обсъждане, независимо от това какво смятат държавите членки“. Той разкритикува членовете на ЕП, които планират да се въздържат или да гласуват против Юнкер. Според него „те застават на страната на анти-европейците и не отговарят на очакванията на избирателите си, подкрепяйки задкулисните договорки“.
За групата ЕОЛ/СЗЛ, Габриеле Цимер (Германия) заяви: „Аз не споделям общата еуфория. Това е само първа стъпка, но не и победа за демокрация. Демокрацията се провали. 3,5 пъти повече са хората, които не са гласували за консерваторите, спрямо тези, които ги подкрепиха в действителност. Тези хора са гласували за други партии, или не са гласували въобще. Всички ние загубихме на тези избори. Моята група няма да Ви подкрепи, но ние всекидневно ще следим работата Ви.“ „Очакваме ясен отговор на следните въпроси: Как възнамерявате да промените начина на работа на Тройката? Какво ще направите за проблема с дълга? Каква е Вашата идея за минимални заплати — искате ли заплати, с които действително може да се живее?“
От името на групата на Зелените/ЕСА, Филип Ламберц (Белгия) заяви: „Ако 25% от европейските граждани са на ръба на бедността и социалното изключване, ако 10% от нас притежават 60% от европейското колективно благосъстояние, ако политиката, свързана с климатичните проблеми, е толкова либерална, че да позволи глобално затопляне от 6 градуса, и ако 30% от всички невъзобновяеми ресурси са били използвани през последните 30 години, самото съществуване на нашите общества е в опасност. Вие ще бъдете ли човекът, които ще извърши реформите, необходими за справяне с тези предизвикателства?Аз искрено искам да Ви повярвам и определен брой членове на нашата група ще Ви подкрепят, тъй като считаме, че процедурата, която е Ви доведе днес тук, е скромна стъпка към по-демократична Европа. Друга част от нашите членове, обаче, не вярват, че Вие сте човекът, който ще направи необходимите реформи, и остават разколебани.“
За ЕСПД, Найджъл Фараж (Обединено кралство) заяви, че неговата група няма да подкрепи  Юнкер: „Никой в Обединеното кралство не знаеше, че изборите имат нещо общо с кандидатурата за председател на Комисията. И сега ние всички сме призовани да гласуваме, но има само един кандидат. Това е като в старите съветски времена.“ Критикувайки тайния вот, г-н Фараж заяви: „Политиците не трябва да гласуват тайно, те трябва да носят отговорност пред избирателите си.“ Той призна, че  Юнкер е променил стилистиката през последните дни, заявявайки, че е против „Съединени европейски щати“ .  „Аз не вярвам на нито дума от това“, заключи Фараж.
От името на независимите членове на ЕП, Марин Льо Пен (Франция) заяви: „На 25 май хората в Европа се събудиха и показаха на континента, че трябва да излезе от неговия ступор. Европейският проект се е превърнал в лудост, в един фатален проект, и хората се отдръпват от ЕС. Групите на социалистите и на ЕНП обърнаха гръб на посланието, което дойде от избирателните урни, и в момента си поделят висшите ръководни постове. Не мислете, че хората са предпочели  Юнкер пред  Шулц. И двамата са напълно неизвестни и не представляват нищо“, заяви тя. „Патриотите във Франция отхвърлят легитимността на Европейската комисия. Ние ще се борим срещу Вашата федералистка утопия и манията Ви за умъртвяване на националната държава“, добави тя.
Можете да гледате дебата по EBS+
http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?page=2&date=01/15/2013
Програма на Жан-Клод Юнкер
http://ec.europa.eu/about/juncker-commission/docs/pg_bg.pdf

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)