Новини

МЛАДЕЖКАТА НАГРАДА „КАРЛ ВЕЛИКИ“ ЗА 2014: ПЪРВО МЯСТО ЗА ДАТСКИ ПРОЕКТ

Инициативата „Нашата Европа“, описваща едногодишното пътешествие на млади хора от Дания, зае първо място на младежкия конкурс „Карл Велики“ за 2014 г. Носителите на първите три места в конкурса, организиран с участието на Европейския парламент, бяха обявени на церемония в Аахен на 27 май. Второ място спечели холандски проект за младежки конгрес за заетостта, а третото място бе заето от организаторите на програма за квалификация в Кипър.

Отличените:
ПЪРВО МЯСТО – „НАШАТА ЕВРОПА“ (ДАНИЯ)
Елена Асклоф (на 23 г.) и Петер Лаугесен (на 24 г.) посвещават една година на пътуване из 24 европейски страни. Те пренощуват в домовете на млади хора и ги интервюират за темите, които ги вълнуват – образованието, работата и живота като цяло.
ВТОРО МЯСТО - JOUWDELFT & CO (ХОЛАНДИЯ)
Младежката безработица е болезнен проблем в повечето страни в Европа и затова млади хора от различни страни се събират, за да обменят идеи и да потърсят решения. Техните предложения са изпратени на Европейския парламент, а организираният конгрес води до изграждането на младежка мрежа, свързваща 10 европейски страни.
ТРЕТО МЯСТО - EMPLOYMENT4U (КИПЪР)
Employment4U е програма за квалификация, организирана от младежката група YouthDynamics (Кипър). Тя включва 26 участника от 9 европейски страни и е насочена към подобряване на шансовете за намиране на работа на младите хора.
Наградите бяха връчени от заместник-председателката на ЕП Ани Подимата, бившия председател на Парламента Ханс-Герт Пьотеринг и кмета на Аахен Марсел Филип.
Младежката награда „Карл Велики“
Наградата цели да насърчи изграждането на европейско самосъзнание у младите хора и тяхното участие в проекти за европейска интеграция. В конкурса могат да участват хора на възраст между 16 и 30 години.
Наградата за отличения с първо място проект е 5 000 евро, за втория – 3 000 евро, а за третия – 2 000 евро. Отличените на първите три места получават също така покана да посетят Европейския парламент, а всички 28 национални победители имаха възможност да присъстват на церемонията в Аахен.

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)