Новини

ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

Изборите за европейски парламент започнаха на 22 май, като първи гласуваха във Великобритания и Холандия. Двете страни трябва да излъчат съответно 73 и 26 евродепутати.
В петък започва вотът в Ирландия и Чехия, а в събота - в Словакия, Малта и Латвия.
Изборите в останалите страни, включително в България, ще се проведат в неделя.
Резултатите от вота трябва да бъдат обявени късно в неделя, когато затворят избирателните секции във всички страни членки.

Според последните социологически проучвания се очаква Европейската народна партия (ЕНП) да остане с най-голямата група в парламента, а евроскептичните партии да отбележат възход.
Във Великобритания, където се провеждат и местни избори, прогнозите са за пробив на Партията на независимостта (ЮКИП) на Найджъл Фараж. Очаква се тя да спечели изборите и да е единствената британска партия, която ще увеличи присъствието си.
Заедно с изборите за Европейски парламент в 161 общини в Англия и в 11 в Северна Ирландия гласуват и за местна власт.
Европейците ще изберат 751 депутати в Европейския парламент. Първата учредителна сесия на новоизбрания Европейски парламент ще се състои на 1 юли в Страсбург. По-късно същия месец ще се проведе и втора пленарна сесия, на която се очаква да бъде гласуван новият председател на Европейската комисия.
През юли ще има и втора пленарна сесия, на която се очаква да бъде гласуван новият председател на Европейската комисия.
Гласуването е задължително в Белгия, Люксембург, Кипър и Гърция. Гражданите на Чехия, Ирландия, Малта и Словакия нямат правото да гласуват в чужбина.
Мащабът на изборите за Европейски парламент е по-малък единствено в сравнение с изборите в Индия. Европа има 380 милиона регистрирани избиратели.

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)